Waarom ik voor dit land ga juichen tijdens EK 2016

De Champions League zit er weer op. Het Madrileens onderonsje werd na penalty’s beslist in het voordeel van De Koninklijke. Het clubseizoen is hiermee afgesloten en in de even jaren betekent dat uitkijken naar het komende landentoernooi. Dit jaar is dat het Europees Kampioenschap te Frankrijk. Wegens een tragisch verlopen kwalificatie – waar ik verder geen woorden aan vuil ga maken – verheugen wij ons hier echter nog allerminst op.

Ondanks dat er met de Tour de France en de Olympische Spelen genoeg sportief vermaak is deze zomer, blijven we toch voetbalfan en wíllen we ons graag verheugen op het naderende EK. Dit lukt het beste wanneer je om wat voor reden dan ook voorkeur voor één van de deelnemende landen hebt. Op het WK 2006 deden er naast Nederland nog drie landen met een Nederlandse bondscoach mee, waardoor je ook deze landen met bovengemiddelde interesse volgde. Helaas lijken de hoogtijdagen van het Nederlandse trainersgilde achter ons te liggen. We moeten dus naar een andere reden zoeken om een favoriet team te kiezen.

Het afgelopen Champions League seizoen had – naast de Nederlandse afvaardiging – een buitenlandse club mijn voorkeur. De reden die mij deed hopen dat Paris Saint-Germain het kampioenenbal zou winnen, heb ik nu gebruikt voor het kiezen van mijn voorkeursland op het EK. Om deze keuze extra kracht bij te zetten heb ik daar twee redenen aan toegevoegd. Hierbij mijn drie redenen waarom ik hoop dat Zweden het EK zal gaan winnen.

Eigenlijk hoop ik vooral dat Zlatan het EK zal winnen. Bij elke buitenlandse club waar hij kwam, werd hij kampioen. Vooral zijn statistieken in Italië zijn indrukwekkend. Nadat hij twee landstitels bij Ajax had gewonnen heeft hij in zes seizoenen bij drie verschillende Italiaanse clubs gespeeld en werd er altijd kampioen. In 2005 en 2006 met Juventus, de drie daaropvolgende jaren met Inter Milan. Na één seizoen bij Barcelona – waar hij uiteraard kampioen werd – keerde hij terug naar Italië door bij AC Milan te tekenen. In 2011 bezorgde hij deze club de titel. Tel hier zijn vier titels in de Parijse hoofdstad bij en je kunt concluderen dat Zlatan sinds zijn transfer naar Ajax vijftien jaar geleden slechts twee(!) seizoenen géén kampioen is geworden. En dat bij zes verschillende clubs. Ik zou het geniaal vinden als hij aan deze indrukwekkende lijst een Europees Kampioenschap met Zweden toevoegt.

Naast het feit dat Zlatan veel prijzen pakt, is hij ook een van de weinige persoonlijkheden in het hedendaagse voetbal. Waar nietszeggende interviews aan de orde van de dag zijn, blijft Zlatan zichzelf: het straatschoffie uit de achterstandswijken van Malmö. Met hem krijg je regelmatig vermakelijke uitspraken. Door zijn prestaties vervaagt de grens tussen arrogantie en zelfvertrouwen. Mijn favoriete uitspraak kwam na de vraag wat hij zijn vriendin voor haar verjaardag had gegeven: “Nothing. She already has Zlatan.

Subreden 1b: Zlatan zijn doelpunten zijn pure kunst
Waar Filippo Inzaghi het scoren van lelijke doelpunten tot kunst heeft verheven, daar is elk doelpunt van Zlatan juist kunst in zijn meest pure vorm. Atletisch vermogen, kracht, technisch vernuft, doorzetting, zelfvertrouwen, inzicht, lenigheid en genialiteit komen vaak samen wanneer hij het leder in het doel laat verdwijnen.

Subreden 1c: Zlatan is maatschappelijk betrokken
I think of a hero as someone who understands the degree of responsibility that comes with his freedom” is één van mijn favoriete Bob Dylan quotes. In mijn ogen begrijpt Zlatan deze mate van verantwoordelijkheid. Met onderstaand filmpje zorgt hij bijvoorbeeld voor bewustwording omtrent het feit dat wereldwijd 805 miljoen mensen honger lijden.

Reden 2: Zweden is eigenlijk best een mooi land
Vooropgesteld: Nederland is een prachtig land waar ik met veel plezier woon. Welzijn en welvaart behoren hier tot de wereldtop. Toch zijn er structureel enkele landen waar ze nét iets gelukkig, rijker, gezonder, sportiever en intelligenter lijken te zijn. Zweden is een van die landen. Het onderwijs is er gratis en de verzorgingsstaat vooruitstrevend. Ik vraag me bij deze af waarom ik er nog nooit op vakantie ben geweest.