Alles in eigen hand

Naast koploper Feyenoord is Ajax de enige club die alles in eigen hand heeft. PSV is reeds afhankelijk, ondanks dat het even veel punten als Ajax heeft gehaald. Waarin zit dat verschil?

Je hebt alles in eigen hand wanneer je niet afhankelijk bent van wedstrijden waarin je zelf niet speelt. Dit is voor Ajax het geval. Ze staan dan wel vijf punten achter op Feyenoord en in punten gelijk met PSV. Wanneer ze echter al hun resterende wedstrijden winnen, betekent dit automatisch dat zowel Feyenoord als PSV minimaal twee keer verliezen. Ajax pakt in dat scenario dus minimaal zes punten meer dan deze twee clubs. Dat betekent qua punten een minimale voorsprong van zes en één op respectievelijk PSV en Feyenoord. De overige clubs staan reeds op achterstand, dus het kampioenschap is dan een feit.

Deze luxe heeft PSV niet. Het verschil is namelijk dat zij deze competitie nog maar één wedstrijd tegen Feyenoord zullen spelen. In rechtstreekse duels kunnen ze dus maximaal drie punten inlopen; niet genoeg om de ploeg van Giovanni van Bronckhorst te achterhalen. Ze zijn aangewezen op puntenverlies van Feyenoord tegen andere tegenstanders.

Nu ben ik de eerste te erkennen dat dit een vrij theoretische benadering is. Zeker zo vroeg in het seizoen. Toch is het een prettige gedachte. De Klassieker lijkt voor het eerst sinds jaren weer beslissend te gaan zijn voor het kampioenschap. En zo hoort het. Nog zes punten te gaan en dan wacht op 23 oktober een getergde club op ons in De Kuip. Ik kan niet wachten.