Een zeven punten wedstrijd

De Klassieker zit er weer op. Ajax heeft gedaan wat het moest: winnen. De wedstrijd was een genot om naar te kijken en op de overwinning valt niks af te dingen. Door een onterechte aansluitingstreffer mocht de koploper nog heel even hopen op een gelijkspel, maar hun machteloosheid was te groot en de resterende tijd te kort. Toch had de klap die Ajax vandaag heeft uitgedeeld groter kunnen zijn. Het overwicht van Ajax was dermate groot dat ze door vaker te scoren er een zeven punten wedstrijd van hadden moeten maken.

De term zes punten wedstrijd zal u allen bekend zijn. Bij een nederlaag zou Ajax een achterstand van negen punten hebben, terwijl ze door de overwinning van vandaag zijn ingelopen tot drie punten. Het netto verschil tussen deze twee situaties verklaart de term zes punten wedstrijd.

Maar omdat Feyenoord een substantieel beter doelsaldo heeft, is de kans groot dat de Rotterdammers bij een gelijk aantal punten aan het langste eind trekken. Om het kampioenschap te behalen zou Ajax in de resterende wedstrijden dus eigenlijk vier punten meer moeten halen dan Feyenoord.

Met dat in het achterhoofd zou Ajax bij een nederlaag vandaag een theoretische achterstand van negen plus één, oftewel tien punten hebben. Door Feyenoord het voordeel van een beter doelsaldo te ontnemen zou ook het theoretische extra punt voorsprong zijn ingelopen. Het netto verschil tussen deze twee situaties verklaart de term zeven punten wedstrijd.

Gezien het wedstrijdverloop was het niet onmogelijk om ook dat ‘zevende punt’ binnen te slepen. Vooraf was het verschil twaalf doelpunten, maar omdat elk doelpunt in een rechtstreekse confrontatie dubbel telt, had een 6-0 overwinning de doelsaldi gelijk getrokken.

En deze uitslag had zo maar op het scorebord kunnen staan. Met name Traoré had zijn club een grote dienst kunnen bewijzen door zichzelf meerdere malen op het scorebord te zitten. In dat geval zou Feyenoord de resterende wedstrijden moeten voetballen in de wetenschap dat één nederlaag ze serieus in de problemen kan brengen. Dat begint enigszins op druk te lijken.

Maar nu de rook van De Klassieker langzaam wegtrekt, heeft Feyenoord nog altijd dat betere doelsaldo. Ze voetballen dus in de wetenschap dat één nederlaag normaal gesproken niet ten koste gaat van het kampioenschap. Ze moeten in minstens twee wedstrijden punten laten liggen.

Ajax zal dus in stilte moeten nagenieten van deze galavoorstelling. Als je Feyenoord écht pijn had willen doen, had je ze het voordeel van een beter doelsaldo moeten ontnemen. Er is geen tijd voor praatjes, want de hoop dat Feyenoord voldoende steken laat vallen is aanzienlijk minder realistisch dan deze had kunnen zijn.