FIFA 18

Het eten smaakt zoals het gezelschap is, gewoon goed. Er wordt gepraat over vakanties en werken. Na de maaltijd valt het gezelschap uiteen. Zij gaat met haar vriendin thee drinken op de bank. Hij trekt zich met zijn vriend terug in de naastgelegen kamer. Gisteren heeft hij de nieuwste editie van het spel toch maar weer aangeschaft. Het is tijd voor een ouderwets avondje FIFA.

Deze avondjes vinden hun oorsprong in een puberkamer met een PlayStation 2. De avonden evolueerden via studentenkamers met een Xbox 360 naar de huidige setting. Een degelijke woning met een man cave en een PlayStation 4.

Ondanks dat hun leeftijd tegenwoordig dichter bij de dertig dan bij de twintig ligt zijn ze hun fanatisme niet verloren. FIFA is een uiterst serieuze bezigheid die enkel wordt uitgeoefend met als doel het winnen van zoveel mogelijk wedstrijden. Tijd noch moeite wordt gespaard om de beste opstelling voor de gekozen teams te bepalen.

Tijdens het spelen wordt er amper gesproken en hoor je slechts het geluid van de controllers dat wordt overstemd door de stadiongeluiden vanuit het spel. Zo nu en dan klinkt er een kreet van vreugde of frustratie. Als de vriendin na te hebben aangeklopt – maar zonder op antwoord te hebben gewacht – binnenkomt, ziet ze direct aan haar vriend dat hij aan het verliezen is.

“En je hebt nog wel zo goed geoefend vandaag. En gisteren.” Het blijft ijzig stil in de kamer. Die opmerking was onder de gordel. De blikken van beide mannen blijven strak op de tv gericht. Ze blijven geconcentreerd, maar terwijl de één chagrijnig begint te kijken, kost het de ander moeite om zijn lachen van zo weinig mogelijk geluid te voorzien.

Het wordt de vrouw des huizes snel duidelijk dat er geen fatsoenlijk gesprek met de heren valt te voeren. Ze haalt haar schouders op en draait zicht om.

“En Gerben heeft toch niet eens een PlayStation?”, vraagt ze zichzelf hardop af terwijl ze de deur achter zich dichttrekt. Knock out. Het uitdelen van verbale plaagstootjes dat onlosmakelijk met een potje FIFA verbonden is, wordt met overmacht door de vriendin van de thuisspelende vriend gewonnen. Een niet te onderschatten outsider.