Head up, chest out!

Terwijl je de laatste poulewedstrijden van een wereldkampioenschap voetbal zonder het Nederlands elftal enigszins plichtmatig kijkt, speelt Ajax alweer zijn eerste oefenwedstrijd ter voorbereiding op het komende seizoen.

Een week na de WK-finale ben je toe aan vakantie en bekijk je onder werktijd alle statistieken over de voorbereiding van Ajax 1. Je weet niet wat je er van moet denken.

Het eerste weekend van augustus moet nog beginnen en de mussen vallen van het dak. Het voetbalseizoen is begonnen en Ajax heeft Europees de eerste tegenstander al uitgeschakeld. Misschien dat we er dit jaar eens niet knullig uitvliegen voordat het hoofdtoernooi begint?

Tijdens je welverdiende zomervakantie begint de eredivisie en elimineert Ajax in Europa zijn tweede tegenstander. We zijn in elk geval verzekerd van de groepsfase van de Europa League. Dat is al in elk geval al een betere prestatie dan afgelopen seizoen.

Drie dagen voor het sluiten van de transfermarkt verdedigt Ajax in Kiev succesvol zijn winst uit de heenwedstrijd en plaatst zich voor het eerst sinds lange tijd weer eens via de voorrondes voor het hoofdtoernooi van de Champions League.

Eind september bedenk je dat het wel eens een mooi seizoen kan gaan worden. De intact gebleven selectie is met behulp van een verhoogd salarisplafond aangevuld met enkele gerichte versterkingen. En Ajax wint overtuigend de eerste wedstrijd in de groepsfase. Een mooie stap om minimaal derde in de poule te worden.

In oktober begint het dan pas echt. Thuis winnen tegen AEK is leuk, maar in München wacht de Europese top. Eindelijk kan Ajax op dit niveau weer eens fatsoenlijk tegenstand bieden en pakt zeer verdiend een punt. Gaan we dan meestrijden voor de tweede plek in de poule?

Begin november kan die vraag volwaardig met ja worden beantwoord. Na het binnenslepen van vier punten tegen Benfica heeft Ajax met nog twee wedstrijden te spelen het bereiken van de laatste zestien in eigen hand.

Een week voor Sinterklaas wordt de tweede plek in de poule veilig gesteld. Een week na Sinterklaas wordt er met Bayern tijdens een heuse thriller gevochten om de groepswinst. Bayern wint de eerste plek, maar ons aller Ajax herwint Europees aanzien.

Dit aanzien wordt onderstreept als Ajax halverwege februari in de eigen ArenA uitstekend presteert tegen Real Madrid. Toch beslissen twee momenten de wedstrijd in het nadeel van Ajax. De thuisnederlaag in de achtste finale lijkt dodelijk. Ajax speelt in Madrid voor behoud van aanzien en hoopt stiekem op een klein wonder.

En dat wonder komt er. Begin maart wordt de lente groots ingeluid. De koninklijken worden onttroond en gekleineerd. Het maagdelijk wit bevat die avond een verticale rode baan. De titelhouder druipt af en het voetbalsprookje is begonnen. Kan dit Ajax de Champions League winnen?

Geen voetballer is groter dan zijn club. Maar elimineert Ajax in april nou Juventus of toch voornamelijk Christiano Ronaldo? Dat de winst van Ajax niet wederom als een wonder wordt gezien is het nieuwe wonder. Het sprookje duurt voor. Dit Ajax kan de Champions League winnen!

Als nog diezelfde maand ook de derde uitwedstrijd op rij wordt gewonnen met bij vlagen oogstrelend voetbal, weten journalisten niet meer waar ze het moeten zoeken. Heel Europa houdt van Ajax. Nog één galavoorstelling te gaan en de finale is een feit.

Drie dagen nadat met de bekerwinst de eerste horde voor het behalen van de felbegeerde treble is behaald, staat het bij rust 2-0 tegen een aangeslagen Tottenham. Ajax-Liverpool is een prachtig affiche voor het slotstuk van een historisch voetbalseizoen.

Een uur na de rust is het echter doodstil. Lucas Moura heeft zojuist zijn hattrick gecomplementeerd. Het gejuich van de Engelsen ontwikkelt zich niet verder dan wat zacht geruis op de achtergrond. Ajacieden liggen verslagen op het veld. Ajacieden zitten radeloos op de tribune.
Ajacieden zitten onthutst in kroegen en Ajacieden zitten thuis verbijsterd op de bank. Het sprookje is over.

De day after is voetbalminnend Nederland in rouw. Maar de pijn begint zich al langzaam met trots en nagenot te vermengen. Na het behalen van de dubbel zal het besef komen dat het een topseizoen is geweest waarin Ajax veel meer heeft gewonnen dan de Champions League die het niet heeft gewonnen. Head up, chest out!