IkPas

Vanaf vandaag is het zo ver: veertig dagen lang geen druppel alcohol. Mijn deelname aan IkPas is voor mij geen vuurdoop. Enkele jaren geleden voelde ik voor het eerst de behoefte om een maand lang de alcoholische versnaperingen te laten staan. Destijds was ik benieuwd in hoeverre mij dat moeite zou kosten en wilde ik me bewust worden van mijn drankgebruik. Met mijn huidige alcoholvrije periode probeer ik mijn omgeving bewust te maken van de vanzelfsprekendheid van alcohol in onze samenleving.

Ik ben op relatief late leeftijd begonnen met drinken. Tot mijn achttiende verjaardag heb ik nooit een slok gehad. Desondanks werd ik altijd uitgenodigd voor feestjes waar ik meestal de enige was die niet dronk. Ik heb mij er nooit een minuut minder om vermaakt en mijn keuze werd vanaf het begin gerespecteerd. In de eerste jaren kreeg ik nog wel regelmatig verbaasde vragen of ik niet bang was om iets te missen. Toen op een gegeven moment een stomdronken vriend naast me kwam zitten en zijn waardering voor mij uitsprak, voelde ik dat er een eind begon te komen aan mijn alcoholvrije jaren. Enkele weken later nam ik mijn eerste biertje.

In mijn studententijd heb ik me vele avonden goed vermaakt met gepaste hoeveelheden bier. De laatste jaren ben ik ook wijn en whiskey gaan waarderen. Wat me op een gegeven moment echter ging tegenstaan was de vanzelfsprekendheid waarmee tijdens bepaalde activiteiten alcohol wordt genuttigd. Een flesje bier wanneer er voetbal wordt gekeken en een glas wijn tijdens het (uit) eten. Op zich niks mis mee, maar ik had wel het gevoel me te moeten verantwoorden wanneer ik op dit soort gelegenheden een glas fris dronk.

En daar zit precies mijn bezwaar. De norm is dat er wél alcohol wordt genuttigd. Zo lang mij op een verjaardag of tijdens een etentje verbaasd wordt gevraagd waarom ik niet gewoon bier of wijn drink, zal ik blijven deelnemen aan IkPas. Enkele decennia geleden was de norm dat je sigaretten in huis had voor het bezoek. Ditzelfde geldt tegenwoordig nog steeds voor bier en wijn. Ik pleit er voor dat niet drinken net zo vanzelfsprekend wordt als niet roken.