Kasper Dolberg gaat Ajax voorlopig niet verlaten

Ajax-NEC, negentiende minuut. Dolberg laat zich inzakken en sprint bij zijn directe tegenstander weg richting eigen helft. Hij wordt strak ingespeeld door Sanchez. Er zit een stuit in de pass, maar Dolberg legt de bal ogenschijnlijk simpel terug op Schöne. Zijn loopactie wordt niet onderbroken, maar in één vloeiende beweging en met een bescheiden bocht wordt de weg naar het doel gezocht. Schöne zet zijn voet onder de bal en lobt deze in de loop van Dolberg. Via zijn borst valt de bal gecontroleerd op zijn rechterbovenbeen. Direct daarna tikt hij de bal met zijn linkerbovenbeen tussen drie verdedigers door het vijandelijk strafschopgebied in. Precies nadat de bal daar de grond raakt komt de mooiste touchering van deze aanval. Met buitenkant rechts tikt hij de bal heel subtiel de ruimte in, waarna een droge knal met de wreef volstaat voor de 1-0. Een juweel van een doelpunt.

Qua schoonheid wordt dit doelpunt niet overtroffen, maar ook Dolberg zijn volgende schot op doel getuigt van technisch vernuft. Klaasen legt vanaf de achterlijn de bal terug op Dolberg, die niet tegendraads inschiet, maar de bal juist met binnenkant voet in de verre hoek schuift. Technisch veel moeilijker dan het lijkt. Het feestje is compleet wanneer Dolberg zijn zuivere hattrick completeert door met het hoofd de 3-0 op het scorebord te zetten.

De critici zijn al enkele weken terecht lyrisch over de Deense spits, maar tegelijk helaas ook cynisch. Per doelpunt dat hij maakt, neemt zijn transferwaarde en de kans dat hij deze winter al vertrekt toe. Maar hiermee wordt voorbij gegaan aan de grootste kwaliteit van Dolberg: zijn koelbloedigheid. Met een Bergkampiaans stoïcisme ondergaat hij alles wat op zijn pad komt. Deze jongen laat zich niet gek maken.

Ongetwijfeld zullen er verscheidene topclubs met een grote zak geld en een belofte op een gouden toekomst proberen Dolberg zo snel mogelijk binnen te halen. Dolberg is echter niet achterlijk. Hij kan talloze voorbeelden noemen van spelers die te vroeg vertrokken en zijn weggekwijnd op de banken en tribunes van het internationale topvoetbal. Hij beseft dat hij bij Ajax wordt gewaardeerd en dat hij hier de komende jaren zowel kampioen als topscorer gaat worden.

Hij gaat Champions League ervaring opdoen en Europees overwinteren. Hij zal gaan uitgroeien tot de grootste Ajacied van de afgelopen jaren en hij gaat leren met hoge verwachtingen en druk om te gaan. Wanneer hij bij Ajax met deze sterke generatie het hoogst haalbare heeft bereikt, zal hij op zijn 22e een transfer maken naar een andere mooie club. Maar de komende twee en half jaar gaan Amsterdam en Nederland nog volop genieten van dit lust voor het oog.