Kleine zusjes worden groot

Een dag na mijn derde verjaardag werd mijn zusje geboren. Iets aan de late kant, maar desalniettemin het mooiste verjaardagscadeau dat ik ooit heb gehad. Haar invloed op mijn leven werd meteen zichtbaar. Nog nooit had ik een duim in mijn mond gestoken, maar toen ik mijn pasgeboren zusje dit zag doen deed ik direct vrolijk met haar mee.

We hebben het altijd uitstekend met elkaar kunnen vinden. We speelden veel samen en hadden zelden ruzie. Jarenlang hebben we in de schoolvakanties bij elkaar gelogeerd. Stiekem Donald Duckjes lezen en kletsen terwijl we eigenlijk al moesten slapen.

Een van mijn grootste hobby’s was haar voor de gek houden. Ze is drie jaar jonger dan ik en van nature goedgelovig, waardoor ik haar alles kon wijsmaken. Soms biechtte ik na enkele minuten al op dat ik haar voor de gek hield. Andere grappen kon ik maandenlang volhouden.

Terwijl mij de middelbare school vrij gemakkelijk afging, moest mijn zusje er iets meer moeite voor doen. Waar ik koos voor het veilige Groningen om te studeren en er aan het begin van mijn eerste studiejaar nog niet aan toe was om op kamers te gaan, daar ging mijn zusje na het behalen van haar vwo-diploma een jaartje reizen. Na enkele maanden Curaçao met een vriendin had ze de smaak definitief te pakken en ging in haar eentje naar Cuba.

Ondanks de ontwikkelde liefde voor het reizen ging ze uiteindelijk toch studeren. Psychologie in Leiden. Studentenvereniging, jaarclub, bijbaantjes, feestjes, dates, alles erop en eraan. Maar daarnaast ook nominaal lopen en keurige cijfers halen. Een bewonderenswaardige prestatie. Haar middelbare schoolperiode bleek een betere opleiding voor een efficiënt studentenleven dan de mijne.

Toen ze als vanzelfsprekende getuige een speech hield op mijn bruiloft haalde ze anekdotes aan waar niemand ter wereld iets van begrijpt. Behalve wij twee. Maaike Ouboter zingt in een van de mooiste nummers ooit gemaakt over de koning en de indiaan. Mijn zusje en ik spreken over mollen en een mes van plastiek.

Binnenkort zal ze afstuderen in de psychologie. Alhoewel de banen daar niet voor het oprapen liggen weet ik zeker dat ze op bijzondere wijze weer een prachtig vervolg aan haar leven weet te geven. Ongeacht alle grote mensen dingen die ze in de rest van haar leven nog gaat doen zal ze altijd mijn grote kleine zusje blijven.