Mijn Top 2000 stemlijst: protestsongs

Er mag weer gestemd worden voor de Top 2000 en dat is een bezigheid die ik uiterst serieus neem. Omdat mijn lijst elk jaar vrij veel overeenkomsten vertoonde met voorgaande jaren ben ik sinds 2015 in thema’s gaan stemmen. Vorig jaar heb ik alleen op vrouwen gestemd, dit keer bestaat mijn lijst louter uit protestsongs.

Ten tijde van aanslagen, burgeroorlogen en rare verkiezingsuitslagen misstaan protestsongs niet. Een goede (protest)song doorstaat de tand des tijd en is ook bij recente gebeurtenissen weer relevant. Vaak zijn het anti-war songs, maar er kan ook geprotesteerd worden tegen bijvoorbeeld politieke stromingen of corrupte rechtssystemen. Altijd bevat een protestsong goede teksten die met de juiste emotie de wereld in gebracht worden. Ze zetten je aan het denken.

Dit jaar was ik verrassend snel klaar met mijn lijst. Omdat ik me niet wil laten beïnvloeden door de keuzelijst begin ik in Excel. Als de lijst hierin compleet is zet ik ze op alfabetische volgorde en in deze volgorde worden de nummer in de keuzelijst geplaatst, indien mogelijk. De overige nummers belanden als vrije keuze in mijn lijst. Ook op volgorde van het alfabet, want ik wil de schijn van een rangschikking binnen mijn keuzes vermijden.

In totaal heb ik op 32 nummers gestemd. Aan elk van deze nummers zou ik afzonderlijk een blog kunnen wijden, ware het niet dat ik daar te weinig tijd voor heb. Ik ben weer tevreden over mijn keuzes, maar vanzelfsprekend ontbreken er nummers in mijn lijst en staan er ook nummers juist onterecht in. Ik hoor graag welke nummers dat zijn.