Movember in aantocht

“Doe je dit jaar eigenlijk ook weer mee aan Movember?” De vraag van mijn vrouw komt uit het niets, maar ik hoor de vrees voor een bevestigend antwoord in haar stem. Tijdens mijn twee eerdere deelnames ontdekte ze de combinatie van haar man en een snor geen succes te vinden. Gebrek aan smaak kan ik haar niet verwijten. Mijn baardgroei is karig en met mijn vlassige snor lijk ik te zijn weggelopen uit een Duitse pornofilm van dertig jaar geleden.

Toch overweeg ik om weer enkele weken voor lul te gaan lopen. Bij Movember is het esthetische aspect namelijk van ondergeschikt belang. Movember draait om de gezondheid van de man. Door zich op 1 november glad te scheren en de rest van de maand een Mo te laten groeien, trekken de deelnemers de aandacht van hun omgeving en proberen hiermee het bewustzijn over de grootste bedreigingen voor de gezondheid van de man te vergroten. Een nobel streven. De 30-daagse fitness-uitdaging die dit jaar is toegevoegd duwt me verder in de richting van een deelname. Een extra reden om mijn beginnende sportschool verslaving te voeden ontvang ik met open armen.

Maar slechts één reden gaat de doorslag geven: de ijdele hoop dat ik dit jaar een stijlvolle snor kan laten groeien. Met enige regelmaat kijk ik benijdend naar mannen met een goede snor. Zowel het elegante exemplaar, waar met wax zorgvuldig een perfecte krul in is gedraaid, als de volle mannelijk snor van acteur Tom Selleck kunnen mijn goedkeuring wegdragen. Het zou dit jaar toch zo maar kunnen dat een dergelijke snor ook mij gegund is? De kosten van een veel te dure wax neem ik dan graag voor lief.

Het allermooiste is om het proces samen met vrienden te beleven. Met elkaar lachen om de jongens wiens snor maar niet wil groeien en het uitspreken van je bewondering voor de verrassend geslaagde look: het maakt Movember de moeite waard. Hopelijk weet ik opnieuw enkele mannen te strikken voor in mijn team.

Hoe dan ook, mijn besluit staat vast. Ik doe gewoon weer mee. Iemand alvast tips voor goede snorwax?