Schwalbes

“Scheidsrechters zijn zelf de oorzaak van schwalbes” is vandaag de stelling in Metro. Wanneer het taalkundig onderwerp van deze stelling wordt uitgebreid met journalisten, commentatoren, voetbaltrainers, supporters, bestuurders – kortom de gehele voetbalwereld – ben ik het hier volkomen mee eens.

Een schwalbe staat namelijk los van het feit of er al dan niet een overtreding wordt gemaakt. Het overdreven of onnatuurlijk vallen volstaat. Het is ridicuul wanneer een voetballer van áchteren aan zijn shirt wordt getrokken en vervolgens vóórover valt. In een dergelijke situatie zou de scheidsrechter moeten fluiten voor een overtreding én de voetballer die op belachelijke wijze ter aarde stort moeten bestraffen met een gele kaart.

Schwalbe en overtreding staan los van elkaar

Om een of andere verwerpelijke reden neemt de kans op een ingreep van de scheidsrechter toe wanneer een speler voorover valt wanneer hij naar achteren wordt getrokken. En dit is zoals gezegd de schuld van de complete voetbalwereld. Trainers benadrukken dat spelers in sommige situaties slim moeten zijn. Commentatoren verwijten spelers met regelmaat dat ze niet gaan liggen als er een overtreding op ze wordt gemaakt en praten daarmee goed dat de scheidsrechter niet durft te fluiten voor deze overtreding. Journalisten spreken na de wedstrijd hun afkeuren ook niet uit.

Een mooi voorbeeld van hoe je een overtreding moet ondergaan werd in de halve finale van EK ’88 gegeven door Marco van Basten. Hij dribbelt met de bal het strafschopgebied van de tegenstander in en wordt overduidelijk ten val gebracht. Tijdens het vallen is Van Basten echter bezig met de bal en niet met een eventuele strafschop. Hij blijft zijn blik op de bal houden en probeert tijdens het al krabbelend opstaan de bal in bezit te houden. Dit zou de standaard moeten zijn. Altijd door voetballen totdat de scheidsrechter het spel stillegt.

Zoals wel vaker bieden de vrouwen hoop. Onlangs scoorde Barbara Latorre een prachtig doelpunt namens Barcelona. Tijdens haar rush waren er een aantal situaties waarbij haar mannelijke collega’s theatraal ter aarde zouden storten. Deze dame voetbalde stoïcijns door. Een verademing.