The boys are out tonight

Het is derde Kerstdag en de verplichte familiebezoekjes zijn achter de rug. In Utrecht komt een vriendengroep samen. Hun roots liggen in Oost-Groningen, maar tegenwoordig zijn ze over heel Europa uitgespreid. Nog zo kort geleden gingen ze na hun eindexamen samen op vakantie naar Malgrat de Mar. Vandaag vieren ze samen Kerst.

Praktisch iedereen heeft een serieuze baan en dit is terug te zien in het koophuis van de gastheer. Dit lijkt uit een film te komen waarin de hoofdpersonages het net iets te goed voor elkaar hebben. De grote keuken heeft een kraan waar kokend water uitkomt en de gigantische houten tafel past uitstekend bij het strakke design. De woonkamer bevindt zich in dezelfde open ruimte, maar ligt een verdieping hoger. De ruime bank oogt door het gigantische televisiescherm een stuk degelijker.

Het gezelschap zelf schippert tussen jeugd en volwassenheid. Het expliciete verzoek van de gastheer om formele kleding te dragen is op zichzelf studentikoos, maar over het algemeen weet het gezelschap een volwassen invulling aan dit verzoek te geven. Een enkeling voelt zich zichtbaar onwennig met de das, maar dat is de aard van het beestje. Over enkele jaren zal een fatsoenlijke kledingkeuze op de dan hopelijk traditionele kerstborrel een vanzelfsprekendheid zijn.

Alhoewel een goede wijn tegenwoordig wordt gewaardeerd, drinken ze bier uit de fles. Het kijken van darten wordt afgewisseld met filosofische en politieke gesprekken over onder andere het basisinkomen. Het bestellen van partypizza’s is vervangen door het zelf koken, zij het wel dat er hamburgers op het menu staan. Ondertussen worden er goede en slechte grappen gemaakt. De waardering voor elkaar vindt vorm in beledigingen die alleen echte vrienden kunnen maken.

Uiteraard wordt er ook van het uitgaansleven geproefd. In de eerste kroeg treffen ze enkele twintigers en dertigers en voelen ze zich op hun gemak. In de tweede kroeg wijst de gemiddelde leeftijd van het overige uitgaanspubliek de vrienden op hun toegenomen leeftijd. Waar ze in Malgrat de Mar nog opkeken tegen het studentenleven, zijn ze dat leven vandaag al een tijdje ontgroeid. Na het onvermijdelijke bezoek aan de shoarmatent wordt decadent de voorkeur gegeven aan de taxi boven de benenwagen.

De volgende dag keren de jongemannen weer terug naar hun vriendin of zelfs vrouw. Bij thuiskomst zullen de dames vragen hoe het was. De mannen zullen stuk voor stuk spreken van een geslaagde avond. Op de vervolgvragen over relaties, families en werkdetails zullen ze een hoop antwoorden schuldig moeten blijven. De verbaasde blik van de vriendin die vraagt waar ze het dan over gehad hebben zal wel worden beantwoord: gewoon over belangrijke zaken.