Vanafprijzen

“Jullie hebben tot morgenavond de tijd om jullie bod te verhogen.” De vanzelfsprekendheid waarmee de makelaar de woorden uitsprak, deed mij tijdelijk vergeten dat dit een vreemde opmerking was. Hij belde een dag later dan beloofd en weigerde verdere informatie te verstrekken. Voor zo ver we wisten waren we de enige bieders en zouden we bij een eventuele verhoging enkel onszelf overbieden.

De week ervoor hadden mijn vrouw en ik voor het eerst een bod op een huis uitgebracht. Het betrof een vanafprijs. Waar veel van mijn vrienden een tijd terug nog te maken hadden met vraagprijzen, staan momenteel veel huizen op deze manier geprijsd. Wij vonden het niet meer dan logisch om ons openingsbod gelijk te laten zijn aan de vraagprijs. Je gaat in eerste instantie ook geen €120,- bieden op een fiets waar vanaf €100,- op geboden mag worden. Meer bieden kan altijd nog wanneer blijkt dat er meerdere geïnteresseerden zijn. Kwestie van vraag en aanbod.

Omdat we het huis erg graag wilden hebben twijfelden we toch om een hoger bod uit te brengen. De kans dat er een ander bod zou zijn was reëel. Dat bod zou vanzelfsprekend minstens even hoog zijn als de onze. We vonden het huis echter niet veel meer waard, wat ons deed besluiten zowel het bod als de inzet te verhogen. We boden een hoger bedrag, maar wilden daarmee ook direct enkele zaken overnemen die oorspronkelijk niet bij de verkoopprijs in zaten. Op deze manier hebben we onszelf amper overboden, maar toch enigszins meegespeeld met de stijlloze wetten van deze makelaardij.

“Dan hebben jullie tot morgenavond de tijd om de vanafprijs te verlagen” had ik achteraf tegen de makelaar willen zeggen. Het huis is het helaas niet geworden. Naar verluidt scheelde ons bod zeer weinig met de verkoopprijs, hetgeen een dubbel gevoel opleverde. Aan de ene kant hebben we een realistisch eindbod uitgebracht. Aan de andere kant waren we dichtbij het daadwerkelijk kopen van ons eerste huis. Het zij zo. Ondertussen gaan we vrolijk verder met het zoeken naar huizen. Voor deze week hebben we drie bezichtigingen gepland. Gelukkig betreffen allen vraagprijzen.