Waarom ik voor Ajax ben (en niet voor FC Groningen)

Als trotse Groninger krijg ik regelmatig de vraag waarom ik in hemelsnaam voor die arrogante club uit 020 ben en niet voor de plaatselijke FC. Ik vind dit een terechte vraag. Desalniettemin heb ik zowel een goede reden om voor Ajax te zijn als een goede reden om niet voor FC Groningen te zijn. De uitwedstrijd van mijn club in de Euroborg is een mooie aanleiding om deze redenen op papier te zetten.

Mijn ouders hebben weinig tot geen interesse in het voetbal, dus van huis uit heb ik op dit gebied niks meegekregen. Via mijn beste vriend kwam ik voor het eerst in aanraking met het voetbal. Met hem schopte ik voor het eerst tegen een bal en bij hem thuis keek ik voor het eerst voetbal op tv. Zijn vader was een rasechte Amsterdammer en vanzelfsprekend supporter van AFC Ajax.

Toen we in 2000 het Amsterdam Tournament bezochten werd de ArenA het eerste stadion waarin ik een voetbalwedstrijd zag. De gouden jaren van Ajax waren reeds voorbij en het 100-jarig bestaan was uitgelopen op een debacle. Maar ik was verkocht. De club had mijn voetbalhart gegrepen.

Waarom kon ik daarnaast FC Groningen dan geen warm hart toedragen? Alhoewel ik al weer bijna tien jaren in Groningen woon, ben ik een geboren en getogen Veendammer. Toen ik via Ajax in contact met het voetbal kwam, kreeg ik ook interesse in de plaatselijke BV Veendam. Enkele jaren ben ik aanhanger van zowel Ajax als Veendam geweest, hetgeen nimmer conflicten opleverde omdat beide clubs in een andere divisie actief waren.

Vanwege Veendam was er geen ruimte voor FC Groningen. Hier kwam geen verandering in toen SC Veendam in 2013 failliet ging. Het ter ziele gaan van die club heeft mij nooit verleid over te stappen naar de grote broer uit de stad. In plaats daarvan ging mijn volle voetbalaandacht uit naar mijn club uit Amsterdam.

Tot slot ben ik een liefhebber. Een geweldige aanname, een sierlijke passeerbeweging, een splijtende dieptepass, een perfect uitgevoerd één-tweetje; ze maken het voetbal de moeite waard. Deze spelelementen heb ik bij Ajax gevonden. En ook nog uitgevoerd door spelers in dat stijlvolle witte tenue met die prachtige rode baan in het midden. Wat wil je nog meer? Hup Ajax hup!